Feedback amb Úrsula San Cristobal i Luis Tabuenca

Cicle Feedback amb la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació

Creadors de diferents disciplines (música, teatre, dansa) oferiran en cada sessió un “tast” del seu projecte artístic davant el qual el públic podrà comentar, aportar, preguntar… En definitiva, gaudir en primícia del fragment d’un nou espectacle, conèixer com s’ha gestat i aportar als artistes nous punts de vista. La interacció amb el públic s’incorpora com a part del procés creatiu que els artistes duen a terme a la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació.

Activitat gratuïta de lliure accés! 

De què va
ÚRSULA SAN CRISTOBAL – RADICALMENTE VIVAS

L’erotisme, la histèria i el feminisme són els elements que articulen aquesta selecció de peces de videoart realitzades durant la residència a Fabra i Coats. Combinant els llenguatges de l’animació digital, l’stop motion, la performance i la música experimental, es proposen mirades lúdiques, afectives i sensorials sobre l’erotisme i les reflexions crítiques sobre la patologització de les dones.

LUIS TABUENCA – NATURSTUDIUM 3

Naturstudium 3 és un projecte de composició d´una obra de 60 minuts de durada per a escultures sonores Baschet. Aquest projecte, de caràcter col·laboratiu i interdisciplinari, vol reivindicar el valor artístic d’aquestes escultures sonores, explorant noves metodologies de creació i aprofundint-ne el potencial artístic.

Sobre la proposta

Sons i formes, cossos, escultures… Art visual i sonor. Sentir i fluir. “No importa si no ho entens, segueix el ritme”, proposa la videoartista Úrsula San Cristóbal citant a Maria Lai. L’experimentació sonora és un dels nexes de San Cristóbal i el compositor i percussionista Luís Tabuenca, dos artistes amb formació musical i projectes interdisciplinaris que ens submergeixen en un món de sensacions. Tots dos rebusquen en el passat i sotmeten les seves troballes a les noves tecnologies per a oferir-nos altres universos creatius en els quals convergeix l’artesanal i el digital.

L’erotisme femení centra les dues primeres peces que presenta San Cristóbal. En ‘Radicalment vives’ explora el desig amb un llenguatge audiovisual allunyat dels codis fal·locèntrics. Recrea un erotisme lúdic, afectiu, sensorial i lliure servint-se d’entrevistes i animacions amb plastilina i fils i teixits. En ‘No soc aquesta que t’has imaginat’ el seu assot al patriarcat va més enllà. Rescata la cruel patologització de les dones i el seu plaer; en concret, el tractament de la histèria pel neuròleg Jean-Martin Charcot a l’hospital de la Pitié-Salpêtrière en el segle XIX. Dones ‘malaltes d’histèria’ que van ser recloses, silenciades i maltractades. I afegeix una breu peça en procés, ‘Memento mori’, en la qual debuta en la intel·ligència artificial combinant-la amb imatges històriques. Una reflexió sobre el cos, la seva finitud i la necessitat de viure a partir d’un tractat d’anatomia de Andreas Vesalius. Serem capaços de discernir entre les imatges reals i les creades artificialment?

Molt real i sorprenent és l’univers visual i sonor dels germans François i Bernard Baschet, pares de les escultures sonores, fetes de materials com a metalls i vidres, que Tabuenca rescata en ‘Naturstudium 3’. L’artista realitza la primera gravació amb tecnologia 3D per a aquests originals instruments utilitzant l’amplificació per a convertir en audible un material acústicament inaudible encara que en constant vibració. En una experiència auditiva més natural que amb l’estèreo tradicional, ens regala la possibilitat de veure, escoltar i fins i tot tocar sis escultures Baschet. Un projecte de 60 minuts que reivindica als pioners francesos, interessats com ell a explorar els objectes sonors i buscar noves sonoritats.

Imma Fernández

Organització

Entitat col·laboradora: Fabra i Coats: Fàbrica de Creació
Moderen:  Imma Fernández

 

 

Data

Dimecres 27 març 2024
Esdeveniment passat!

Hora

19:00

Ubicació

Fabra i Coats: Fàbrica de Creació
Barcelona
Entitat col·laboradora

Crític/a

Imma Fernández